-1- Vul  de velden " van " en " naar " in. U kunt adressen invullen op verschillende manieren: straat+plaats, alleen plaats, postcode of postcodegebied. U kunt locaties ook aanwijzen op de kaart. Gebruik daarvoor de rechter muisknop (*). Een eenmaal ingevoerde locatie kunt u verslepen door er met de linker muisknop op te klikken (*).

-2- Kies datum en tijd . Geef aan of het om de aankomst- of vertrektijd gaat.

-3-  Kies uw gewenste zekerheidsmarge . Als u geen keuze maakt berekent Tripcast uw verwachte reistijd. Indien u kiest voor een bepaalde zekerheidsmarge wordt met behulp van de spreiding  in de historische reistijden berekend hoeveel tijd u moet reserveren om de rit met de door u opgegeven zekerheid te voltooien.

-4- Inspecteer het resultaat. Naast de berekende reistijd is de toelichting van belang. Deze vertelt u over welk percentage van de rit historische reistijden beschikbaar zijn. Tripcast bevat gemeten data over snelwegen. Voor vertragingen op stedelijke routes wordt een schatting gemaakt. Met name in drukke steden kan deze schatting onnauwkeurig zijn.

-5- Maak alternatieve berekeningen voor eerdere en latere vertrektijdstippen en met een grotere of kleinere zekerheidsmarge. Op deze manier krijgt u gevoel voor het verloop van de reistijden gedurende de dag en de mate van spreiding in de reistijd.